Art Collections: een nieuwe exclusieve dienst, uniek in Europa, die het aanbod Art Advisory van Degroof Petercam vervolledigt

Art Collections: een nieuwe exclusieve dienst, uniek in Europa, die het aanbod Art Advisory van Degroof Petercam vervolledigt

Degroof Petercam breidt haar Art Advisory aanbod uit met ‘Art Collections’, een exclusieve adviesdienst die cliënten bijstaat bij de aankoop en de samenstelling van hun kunstcollectie. Deze nieuwe dienst voorziet dat een comité onafhankelijke experts cliënten begeleiden bij de selectie van hun kunstwerken niet alleen op het vlak van de kwaliteit van de werken, maar ook op het vlak van hun juridische zekerheid en de financiële transparantie van de uitgevoerde transacties, zowel bij de aankoop als de verkoop van kunst. Het onafhankelijke comité is samengesteld uit Sabine Taevernier en Anne Pontégnie, beiden erkend voor hun toonaangevende expertise op de kunstmarkt.

Deze nieuwe dienst, die uniek is in Europa, vormt een aanvulling op het bestaande Art Advisory aanbod van Private Banking. Dat omvat onder meer de opvolging en het advies bij de overdracht van kunstwerken aan de volgende generatie, inventarisaties en waarderingen, en de logistieke bijstand bij het transport, de verzekering en de museumopslag ervan.

Steve De Meester, Hoofd Private Banking: "Kunst verzamelen doe je in de eerste plaats om er een esthetisch en visueel plezier aan te beleven. Naast deze emotionele dimensie, mag je het aspect van het beheer van kunst als erfgoed niet uit het oog verliezen. De kunstmarkt evolueert voortdurend en wordt steeds internationaler, een grondig inzicht in de sector is derhalve essentieel. Met de gespecialiseerde dienst Art Collections biedt Degroof Petercam vakkundige ondersteuning aan families die op lang termijn een kunstcollectie willen verwerven, opbouwen en beheren".

Art Collections: een exclusief en innoverend concept

Art Collections richt zich op high-end cliënten die een kunstcollectie willen opbouwen, maar ook op goed geïnformeerde kunstverzamelaars die hun collectie door externe experten willen laten evalueren of actualiseren.

Naast Hubert d'Ursel, Head of Art Advisory bij Degroof Petercam, bestaat het Expert Committee van Art Collections uit Sabine Taevernier en Anne Pontégnie. Ze vullen elkaar perfect aan met een ongeëvenaarde kennis en ervaring in volgende artistieke stromingen: de impressionistische en moderne periode, de naoorlogse beweging, de hedendaagse kunst en opkomende kunstenaars.

Door hun uitgebreid netwerk dat zij onderhouden met internationale instellingen, galerijen, privécollecties en openbare veilinghuizen, bieden deze experts de cliënten een geprivilegieerde toegang tot een wereld die moeilijker te vatten voor buitenstaanders. Daarnaast zullen cliënten op een bevoorrechte manier kunnen deelnemen aan grote kunstbeurzen zoals TEFAF, Art Basel, Art Brussels, FIAC of FRIEZE en aan grote internationale evenementen.

Hubert d'Ursel: sinds september 2012 Head of Art Advisory bij Degroof Petercam. Daarvoor was hij van 1994 tot 2012 achtereenvolgens Managing Director van Sotheby’s Belgium en Board Director van Sotheby’s Europe. Hij heeft een aanzienlijke ervaring opgebouwd in de kunstmarkt en is goed vertrouwd met de marktspelers. Hubert d’Ursel adviseert en begeleidt families en particulieren bij de organisatie en het beheer van hun collecties.

Sabine Taevernier: Onafhankelijke experte in impressionistische, moderne en naoorlogse kunst, lid van de Belgische kamer van Deskundigen in Kunstwerken. Onafhankelijk adviseur op het gebied van particuliere collecties. Ze staat in nauw contact met museuminstellingen dankzij haar activiteit als curator en met internationale veilinghuizen door haar ervaring als expert van Christie’s.

Anne Pontégnie: Oprichtster van APOffice, onafhankelijke curator en adviseur voor hedendaagse kunst. Ze onderhoudt bevoorrechte contacten met de wereldwijde internationale kunstmarkt voor naoorlogse en hedendaagse kunst, staat in nauw contact met kunstenaars en is adviseur voor een van de grootste hedendaagse collecties.

Arnaud Denis External Communication, Degroof Petercam
Over Degroof Petercam

Degroof Petercam is een leidende financiële instelling met een geschiedenis die teruggaat tot 1871. Als onafhankelijke groep in handen van familiale aandeelhouders met een langetermijnvisie, staan we ten dienste van private en institutionele beleggers.

Onze cliënten genieten een unieke combinatie van diensten in private banking, institutioneel vermogensbeheer, investment banking (corporate finance en financiële intermediatie) en asset services. De totale activa van onze cliënten binnen de respectievelijke métiers (onder beheer, onder administratie en in bewaring), bedragen bijna 75 miljard euro.

De groep, met hoofdzetel in Brussel, stelt meer dan 1.400 professionals tewerk in kantoren in België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Nederland, Duitsland en Italië. 

Degroof Petercam
Brussel
Nijverheidsstraat 44
1040 Brussel
België