Bank Degroof Petercam publiceert eerste financiële jaarresultaten sinds fusie

Groei activa in beheer zetten ambitie kracht bij

Bank Degroof Petercam publiceert vandaag haar eerste financiële jaarresultaten sinds het samengaan van beide financiële instellingen. Op 31 december 2015 beheerde Bank Degroof Petercam voor 50 miljard euro aan financiële activa, een toename van 7,4% onder andere dankzij markteffecten en de instroom van nieuw kapitaal. Ondanks de moeilijke marktomstandigheden zag de groep – actief in 9 landen in Europa – zijn inkomsten toenemen in 2015 en boekte het een pro forma consolideerde nettowinst van 96 mio*.

“Bank Degroof Petercam is fier stabiele bedrijfswinsten te kunnen presenteren voor 2015 in een uitzonderlijk jaar waarin beide entiteiten fusioneerden. Wij willen onze ambities de komende jaren verder kracht bijzetten als leidende onafhankelijke financiële instelling met een Belgisch beslissingscentrum. Ons familiaal aandeelhouderschap verzekert ons een langetermijnvisie met een focus op de Belux en Europa. Wij zijn een middelgrote bank zijn die volop inzet op kwaliteit en expertise en daarbij zijn klanten een complementair gamma aan financiële diensten wenst te verlenen”, dixit Philippe Masset, CEO Bank Degroof Petercam.

Stabiele bedrijfswinst gedreven door toegenomen inkomsten

“Op 31 december 2015 beheerde de nieuw samengestelde groepsentiteit Bank Degroof Petercam voor 50 miljard euro aan activa, onder andere dankzij markteffecten en de instroom van nieuw kapitaal voornamelijk van onze private banking cliënten. Zo steeg het aangehouden vermogen via private banking kanalen met 9,1%, stegen de aangehouden activa in beheer voor institutionele cliënten met 2,9% en steeg het volume Beveks in bezit van derden met 3,7%. De totale activa in beheer stegen op jaarbasis met 7,4%,” zo zegt Xavier Van Campenhout, Deputy CEO en Head of Private Banking.

“De inkomsten zijn in 2015 gestegen tot 492 miljoen euro tegenover 488 miljoen euro in 2014. Die groei weerspiegelt de onderliggende bijdrage van het vermogensbeheer en het hoge activiteitenniveau van ‘corporate finance’ en ‘credit and structured finance’. De stijging werd evenwel deels tenietgedaan door de druk op de rentemarges als gevolg van de zeer lage rente”, aldus Nathalie Basyn, CFO van Bank Degroof Petercam.

Afgezien van uitzonderlijke en eenmalige gebeurtenissen, die vooral verband
houden met de partiële splitsing van de langetermijnaandelenportefeuille en de integratiekosten van de fusie, realiseerde de Bank een stabiel brutobedrijfsresultaat van 125 miljoen euro. Het resultaat is

te danken aan de continue groei van de inkomsten, terwijl de bedrijfskosten onder controle werden gehouden. De nettowinst na belastingen en eenmalige en uitzonderlijke gebeurtenissen bedroeg 96 miljoen euro voor 2015.

“Ondanks de turbulente markten realiseerde onze bank een toename van het volume financiële activa in beheer overheen al onze activiteitendomeinen. De toegenomen bedrijfsinkomsten verzekeren een stabiele- en duurzame winstgevendheid ondanks de uitzonderlijke kosten die gepaard gingen met de fusie”, zo stelt Philippe Masset.

Solvabiliteit nog verder versterkt

Het CET1-eigen vermogen steeg tot 468 miljoen euro en de CET1-kernkapitaalratio tot 16,1%, een teken van de soliditeit van onze balans. De resultaten van de Asset Quality Review (AQR), gepubliceerd door de Europese Centrale Bank, overtroffen ruimschoots de eisen voor de sector en bevestigden nog eens de kwaliteit van onze activa evenals onze veerkracht onder extreme marktomstandigheden.

De uitstaande kredieten toegekend door Bank Degroof Petercam bedroegen
op 31 december 2015 1,7 miljard euro, ten opzichte van een balanstotaal van 7,9 miljard euro en deposito’s voor 6,4 miljard euro.

Wat brengt de toekomst?

“Voor 2016 verwachten wij dat het volatiele financiële klimaat zal aanhouden. Ondanks de historisch lage rentevoeten, het forse expansieve monetaire beleid van de centrale banken en de lage energieprijzen zal de economische activiteit en de
inflatie op een laag pitje blijven. Het economische en financieel klimaat zal ook in de toekomst nog uitdagend blijven.
Tegen die achtergrond zullen wij onze teams verder ten volle ondersteunenen blijven wij investeren in onze expertise en in onze groep. En dat omdat we onze cliënten toegevoegde waarde op lange termijn en diensten van topkwaliteit willen blijven bieden, dat vormt de de hoeksteen van onze missie”, aldus Xavier Van Campenhout.

Activa onder beheer

PNG - 83 Kb

Alexandra Niehe

Head of corporate communications

Thomas Van Rompuy

Senior Executive Advisor - media relations, economics, Bank Degroof Petercam

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Degroof Petercam

Degroof Petercam (°1871) is een vooraanstaand beleggingshuis met Belgische roots dat kan bogen op meer dan 150 jaar geïntegreerde financiële expertise. Als privébedrijf in handen van familiale aandeelhouders met een langetermijnvisie, zit onafhankelijkheid er bij ons ingebakken, zowel in onze structuur als in onze mindset. Wij creëren verantwoorde welvaart voor iedereen, door deuren te openen naar opportuniteiten en onze particuliere, zakelijke en institutionele cliënten te begeleiden met expertise. 

Cliënten in meer dan 20 landen vertrouwen op ons voor onze overtuigingen en onze unieke combinatie van diensten die we aanbieden op het gebied van Private Banking, Asset Management, Investment Banking (Corporate Finance en Global Markets) en Asset Services. 

Het totale vermogen (onder beheer, onder administratie en in bewaring) van onze cliënten bedraagt 86 miljard euro (op 31.12.2021). Meer dan 1500 experten begeleiden onze cliënten vanuit onze kantoren in België (hoofdkantoor), Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Nederland, Duitsland, Italië en Hongkong.

Degroof Petercam
Trust. Knowledge.

Neem contact op met