DUO for a JOB slaat vleugels uit in Europa met steun van de Degroof Petercam Foundation

DUO for a JOB is gekozen als laureaat van het nieuwe programma van de Degroof Petercam Foundation. Dit programma wil elk jaar een  innovatief project dat oplossingen aanreikt voor de tewerkstelling van morgen ondersteunen. DUO for a JOB zal een beurs van 1 miljoen euro (verspreid over vijf jaar) ontvangen, alsook toegang hebben tot de expertise en het netwerk van de Degroof Petercam Foundation. Deze ondersteuning zal DUO for a JOB helpen om haar concept uit te rollen in de rest van Europa, met Frankrijk als eerste halte. 

Betere kansen op arbeidsmarkt dankzij mentorschap

DUO for a JOB werd in 2013 in Brussel opgericht en richt zich tot jonge werkzoekenden met een migrantenachtergrond. Zij krijgen kosteloos een efficiënte begeleiding op maat van ervaren vrijwilligers ouder dan 50 jaar (mentors) met wie ze gedurende zes maanden een duo vormen. Met dat mentorprogramma, dat zowel generaties als culturen overstijgt, wil de vereniging drie hoofddoelstellingen bereiken: de ongelijkheden bij de toegang tot de arbeidsmarkt wegwerken, de deskundigheid en ervaring van ouderen opwaarderen en timmeren aan een betere samenleving via een uniek platform waarop diverse generaties en culturen elkaar kunnen ontmoeten.

Op vijf jaar tijd heeft de vereniging, die ook in Gent, Antwerpen en Luik actief is, bijna 1750 duo’s gevormd. Voor maar liefst drie vierden van de jongeren die een beroep deden op de vereniging, verliep het traject succesvol (53% vond binnen het jaar een baan, nog eens 20% loopt stage of volgt een opleiding). Zij zagen hun kansen de arbeidsmarkt aanzienlijk toenemen. Ook de mentoren zijn enthousiast, in die mate zelfs dat de overgrote meerderheid onder hen (90%) klaarstaat om die positieve ervaring nog eens over te doen.

Springplank voor de toekomst

Dankzij de beurs, die in functie van de behoeften en de absorptiecapaciteit van het project over vijf jaar wordt gespreid, kan DUO for a JOB voortaan volop de Europese kaart trekken. "We zijn erg trots en enthousiast dat we deze beurs in de wacht hebben gesleept ", aldus Matthieu Le Grelle en Frédéric Simonart, beide medeoprichter en manager van DUO for a JOB. “Hierdoor kunnen we ons programma in Europa uitrollen, te beginnen met Frankrijk waar we deze zomer een kantoor zullen openen in Parijs.”

Naast het verlenen van financiële steun, zal de Foundation de komende vijf jaar het project actief opvolgen en haar expertise en netwerk ter beschikking stellen. Ook de medewerkers van Degroof Petercam die dat wensen kunnen hun steentje bijdragen door hun expertise en hun tijd ter beschikking te stellen van DUO for a JOB.

Strenge selectie en duurzame impact

42 verenigingen gevestigd in de vijf landen waar Degroof Petercam actief is (België, Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Zwitserland) werden door de partners van de Foundation aangemoedigd om zich kandidaat te stellen. Om geschikte projecten te vinden, werkt de stichting samen met een netwerk van deskundige partners. Zij kijken wie in de sector niet alleen aan de selectiecriteria voldoet, maar ook met kop en schouders boven de anderen uitsteekt.

Om de winnaar te bepalen, houdt de jury van onafhankelijke experts rekening met diverse criteria: de oplossing die het project aanreikt, de maturiteit van de organisatie achter dat project en waarden deze organisatie uitdraagt. Ons streefdoel is een innovatief en duurzaam project belonen dat op grote schaal kan worden uitgerold. Om op die manier een maximale impact te hebben op de creatie van nieuwe banen. Jean-Marc Verbist, HR-directeur van Degroof Petercam en jurylid: "DUO for a JOB overtuigde met een gedurfd concept dat een innovatieve en duurzame oplossing biedt om de toegang tot de arbeidsmarkt te verbeteren".

De Degroof Petercam Foundation ondersteunt sinds haar oprichting in 2008 verenigingen die zich toeleggen op onderwijs en ondernemerschap. Ter gelegenheid van haar tiende verjaardag heeft de stichting haar doelstelling herbevestigd door te focussen op projecten die vaardigheden voor de toekomst ontwikkelen, ondernemerschap stimuleren en streven naar een inclusievere arbeidsmarkt. Xavier Van Campenhout, voorzitter van de Degroof Petercam Foundation licht de ambitie toe: "De voorbije tien jaar hebben we mooie resultaten neergezet met onze stichting. Nu is de tijd aangebroken om een versnelling hoger te schakelen. We beogen een grotere, duurzame impact in de strijd tegen werkloosheid en onderbezetting op de arbeidsmarkt. Hoe? Door elk jaar een aanzienlijke beurs uit te reiken aan een vernieuwend project dat oplossingen aanreikt voor de tewerkstelling van morgen en dat tegelijkertijd ons strikte selectieproces doorstaat.”

Twee andere projecten bekroond

Naast DUO for a JOB sleepten nog twee laureaten elk een beurs van 50.000 euro van de Foundation in de wacht.

De eerste laureaat is Bayes Impact, een Franse non-profit organisatie die technologie wil inzetten om openbare diensten efficiënter te maken en die “Bob emploi” heeft ontwikkeld. Dat is een platform dat werkzoekenden via artificiële intelligentie hun inzetbaarheid helpt te verhogen. Ook de andere beurs gaat naar een Frans project: Mozaïk RH, het eerste adviesbureau op het gebied van rekrutering en human resources in Frankrijk gespecialiseerd in de bevordering van diversiteit. Met het nieuwe platform "diversifiezvostalents.com" wil Mozaïk RH voor een systemische impact zorgen.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Degroof Petercam Foundation

Bob De Leersnyder - Corporate Communication Manager Degroof Petercam
Tel : 02/6628703 - 0472/507637 | b.deleersnyder@degroofpetercam.com

Sandrine Vandendooren - Corporate Communication Manager Degroof Petercam
Tel: 02/6628701 – 0497/260372 | s.vandendooren@degroofpetercam.com
https://www.degroofpetercam.com/nl/maatschappelijke-impact/degroof-petercam-foundation

DUO for a JOB

Axelle Le Brettevillois - Communication & Fundraising Manager
Tel: 0484/127328 | alebrettevillois@duoforajob.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Degroof Petercam

Degroof Petercam (°1871) is een vooraanstaand beleggingshuis met Belgische roots dat kan bogen op meer dan 150 jaar geïntegreerde financiële expertise. Als privébedrijf in handen van familiale aandeelhouders met een langetermijnvisie, zit onafhankelijkheid er bij ons ingebakken, zowel in onze structuur als in onze mindset. Wij creëren verantwoorde welvaart voor iedereen, door deuren te openen naar opportuniteiten en onze particuliere, zakelijke en institutionele cliënten te begeleiden met expertise. 

Cliënten in meer dan 20 landen vertrouwen op ons voor onze overtuigingen en onze unieke combinatie van diensten die we aanbieden op het gebied van Private Banking, Asset Management, Investment Banking (Corporate Finance en Global Markets) en Asset Services. 

Het totale vermogen (onder beheer, onder administratie en in bewaring) van onze cliënten bedraagt 86 miljard euro (op 31.12.2021). Meer dan 1500 experten begeleiden onze cliënten vanuit onze kantoren in België (hoofdkantoor), Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Nederland, Duitsland, Italië en Hongkong.

Degroof Petercam
Trust. Knowledge.

Contact