Green Fund IV en mede-investeerders beleggen in acht onshore windprojecten in Frankrijk

240 GWh hernieuwbare energie per jaar of het verbruik van 60.000 gezinnen

Green Fund IV, het fonds dat is opgericht door TTR Energy en Degroof Petercam, heeft acht windparken van de fondsbeheerder Glennmont Partners (Nuveen groep) aangekocht, na een competitief biedproces.

De transactie wordt afgesloten door Ocarina Energy SA, het overnamevehikel, –en vormt een van de belangrijkste deals van het jaar in de sector van de hernieuwbare energie in Frankrijk. De acht windmolenparken zijn gelegen in het noorden van Frankrijk en vertegenwoordigen in totaal 100 MW. Ze   produceren jaarlijks 240 GWh elektriciteit, of het verbruik van ongeveer 60.000 gezinnen. 

Green Fund IV, het investeringsfonds dat in 2019 gezamenlijk werd gelanceerd door TTR Energy en Degroof Petercam, investeert uitsluitend in hernieuwbare energie en wordt de meerderheidsaandeelhouder van Ocarina Energy (56,50%).  Mede-investeerders zijn TTR Energy dat een rechtstreeks belang neemt (11,30%) en een consortium van Belgische institutionele investeerders bestaande uit Patronale Life (16,55%), Federale Verzekeringen (11,30%) en Argen-co (4,35%).

De acht operationele windmolenparken zijn momenteel nog uitgerust met verouderde technologie en zullen gemoderniseerd kunnen worden met de laatste innovaties op het gebied van ontwerp en infrastructuur. Deze retrofit van oudere turbines, ook bekend als "repowering", houdt in dat de turbines worden vervangen door nieuwere, doorgaans grotere en efficiëntere modellen. Volgens de schattingen van TTR Energy verhogen dergelijke ingrepen de energieproductiecapaciteit van bestaande installaties aanzienlijk. 

Gautier Bataille, Managing Director verantwoordelijk voor Private Equity bij Degroof Petercam: "Met onze partner TTR Energy dragen we bij tot de energietransitie en bieden we tevens onze investeerders een aantrekkelijk rendement. Deze overname bewijst eens te meer dat onze investeerders bereid zijn hun middelen in te zetten op veelbelovende groene energie projecten. Onze Green Funds maken deel uit van een bredere strategie van onze groep op het vlak van duurzaamheid en verantwoorde investeringen.”

Gauthier De Potter, co-CEO van TTR Energy: "Het succes van deze transactie toont aan dat het hybride profiel van TTR Energy als ontwikkelaar, uitbater en investeerder ideaal is voor de acquisitie van operationele windparken van meer dan 10 jaar.

Over Green Fund IV
Green Fund IV, gelanceerd in 2019 door Degroof Petercam (Financial Manager) en TTR Energy (General Partner en Investment Manager), is een private equity fonds dat gespecialiseerd is in hernieuwbare energie, en in het bijzonder in de ontwikkeling van onshore windprojecten. De vorige Green Fund-fondsen (Green Fund I II en III) richtten zich ook op windenergie en haalden een cumulatief bedrag van 150 miljoen euro op. Ze zijn ondertussen volledig gerealiseerd en stelden beleggers in staat te profiteren van een aantrekkelijk rendement en tegelijkertijd een concrete bijdrage te leveren aan de energietransitie
.

Over TTR Energy
TTR Energy, gevestigd in Brussel en Reims, is een industriële speler op het gebied van hernieuwbare energie die samen met haar financiële partners investeert. In de loop der jaren heeft TTR Energy 32 windprojecten (ongeveer 610 MW) gebouwd. Met een klein, multidisciplinaire team identificeert, ontwikkelt, optimaliseert, financiert, bouwt en beheert TTR activa in de sector van de hernieuwbare energie
. (www.ttrenergy.com)

Over Glennmont Partners
Glennmont Partners van Nuveen is een toonaangevende beheermaatschappij voor infrastructuurinvesteringen die meer dan een decennium actief is in de sector duurzame energie. Het bedrijf is eigendom van Nuveen, dat meer dan $ 1,3 biljoen beheert namens financiële instellingen en particulieren wereldwijd. Glennmont is een van Europa's toonaangevende beheerders van fondsen voor hernieuwbare energie, met ongeveer 2 miljard euro geïnvesteerd in meer dan 30 schone energieactiva in sectoren zoals wind, zon-PV en biomassa. Samen vertegenwoordigen deze projecten meer dan 1.500 MW in de hele Europese Unie. (www.glennmont.com)
Glennmont Partners is de handelsnaam van Clean Energy Partners LLP en Glennmont Asset Management Limited, die beide zijn erkend en gereguleerd door de Financial Conduct Authority
.

Arnaud Denis

External Communication, Degroof Petercam

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Degroof Petercam

Degroof Petercam (°1871) is een vooraanstaand beleggingshuis met Belgische roots dat kan bogen op meer dan 150 jaar geïntegreerde financiële expertise. Als privébedrijf in handen van familiale aandeelhouders met een langetermijnvisie, zit onafhankelijkheid er bij ons ingebakken, zowel in onze structuur als in onze mindset. Wij creëren verantwoorde welvaart voor iedereen, door deuren te openen naar opportuniteiten en onze particuliere, zakelijke en institutionele cliënten te begeleiden met expertise. 

Cliënten in meer dan 20 landen vertrouwen op ons voor onze overtuigingen en onze unieke combinatie van diensten die we aanbieden op het gebied van Private Banking, Asset Management, Investment Banking (Corporate Finance en Global Markets) en Asset Services. 

Het totale vermogen (onder beheer, onder administratie en in bewaring) van onze cliënten bedraagt 86 miljard euro (op 31.12.2021). Meer dan 1500 experten begeleiden onze cliënten vanuit onze kantoren in België (hoofdkantoor), Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Nederland, Duitsland, Italië en Hongkong.

Degroof Petercam
Trust. Knowledge.

Contact